9 Kasım 2007

Haydi buyrun...

Bosnak arkadaslarla konusurken konu hep ayni yere geliyor, "Osmanli Imparatorlugu". E nasil gelmesin? Karsindakine dinini,dilindeki bazi kelimeleri,yasadigi yerdeki kopruleri,camiileri sen vermissin. Elbette iclerinde bir minnettar duygusu olacak.

Bugun bir ara ortak kelimeler var mi diyerek arastirmaya girdik.
Mesela "haydi buyrun"'dan baslayalim. Tam ayni degilmis,Bosnaklar "haydi buyrum" diyorlarmis. Bunu nasil bulduk onu ben de anlamadim [simdi sorguladim da,zor yahu].Helal olsun bize valla. O kadar kelime dururken sen git annelerin genelde sofra hazir oldugunda milleti cagirmak icin soyledigi kelimeleri bul. :)
Aslinda "haydi"nin ayni oldugunu su yazimdaki videodan anlamistim ben. Bosnak anne cocuguna haydi haydi diyip duruyordu.

Benzeyen kelimelerin cogunlugu elbette dini konulardan. Sabah'tan baslayarak hepsini yazdik.
5'te 2 tamamen ayni, ikindi'ye ekleme var , yatsi biraz degismis , oglen tamamen degisik. Aha size o besli: sabah, podne, ikindiya, aksam, yaciya. Arti olarak cenaze namazinin da dzenaze olarak yazildigini belirtelim.

Asil bugunku sohbetin en dikkat cekici noktasi namazlardan sonra cekilen tesbih ile ilgili kisimdi.
Montreal'de bir cok Arap tanidim,bir cok Arap camiisine gittim.Bugune kadar Turkler disinda namaz sonunda tesbih ceken birini gormedim [hatta bunlara Pakistan ve Bangaldeslileri de ekleyebiliriz]. Hatta tesbih tasiyani da gormedim.
Ancak Bosnak kardeslerimize dini asilarken,tesbihi de unutmamisiz. Tesbihte de neyi yapiyorsak,onu yapiyorlar.

Hele hele karsinizdaki Bosnak tesbih ile konustuktan sonra bir de "Allah'a ve Osmanli Imparatorluguna bol bol sukrediyoruz bize dinimizi verdigi icin" dediginde zaten bitiyorsunuz bir nevi. Bu hazzin da hakikaten karsiligi yok.
Hani ecdadimizla gurur duymak icin bir sebebe ihtiyacimiz yok aslinda. Ancak insan yine de gururlanmadan edemiyor sunlari duyunca.

Bir cok insan icimdeki Bosna Hersek sevgisinin sebebini anlayamiyor. Ben de bazen abartiyor muyum ne? gibisinden dusunuyordum ama yok kardesim,ne kadar Bosnak ile konustuysam hepsi gecmislerinin ve bizim farkimizdalar. Bu bile yeter bu guzel insanlari sevmek icin.

Velhasil kelam; Yuru be Bosna. Seviyoruz seni!

Not: Yazimi yazarken Bosnak kizlarinin guzelliginden bahsetmemis olmam,Bosnak kizlarinin guzelligini bilmedigim anlamina gelmez. Hepsinin farkindayim. Yarim yamalak Turkce bilen ,orf ve geleneklerine bagli bir de Bosnak kizi bulsak,islem tamam. Ondan sonra ver elini Saraybosna :)
Not2: Resimle suslemek lazimdi yaziyi, Mostar Koprusunu sectim,fena da durmadi hani.

3 yorum:

es dedi ki...

çok keyif veren bir yazı olmuş ömer,paylaştığın için sağol,sen anlatmasan inan bu kadar benzerliği hayatta öğrenemezdim :)
boşnak arkadaşlarına da sevgiler selamlar bizden ..

neslihaN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
neslihaN dedi ki...

benden başka bosna hersek hayranı yok sanıyordum yahu çok sevindim :)