30 Haziran 2009

Mehmet Akif Ersoy

Cuma günü Vefa Stadı'na giderken güzergahımı Edirnekapı'dan gitmek olarak kararlaştırmıştım. Yolculuk sırasında Edirnekapı Şehitliğinin içerisinden yürümem gerekiyordu. Yürürken heybetli bir mezar gördüm, kimin diye baktığımda Mehmet Akif Ersoy yazıyordu. Afalladım önce. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy'un mezarının nerede olduğunu bilmediğimi farkettim. Benim için büyük bir ayıptı bu. Dua ettim, Allah kabul eder inşallah...

Mehmet Akif Ersoy'un mezarı aslında Edirnekapı'daymış. Ancak iki yıl önce Edirnekapı mevkiisinde yapılan yol çalışmaları (tünel'in tamamen yıkılması vs.) sırasında Edirnekapı Şehitliğine nakledilmiş. Kendisi burada da yalnız bırakılmamış, Ahmet Naim Bey ve Süleyman Nazif'in mezarları ile yanyana olacak şekilde defnedilmiş.

Her İstanbul'a gelişinde en az 1 kez Eyüpsultan Mezarlığı'na giden ve orada birçok Osmanlı'dan kalma mezarların ve mezartaşlarının harap olduğunu, mezarlıkta genel olarak düzen olmadığını, bazı mezarların kaybolduğunu ve bu tarihi değerlere sahip çıkılmadığını gören biri olarak Edirnekapı Şehitliği'ndeki düzenlemeye hayran kaldım. Sadece Mehmet Akif Ersoy'un mezarının çevresinde değil, şehitliğin tamamında bir düzen var. Belli ki çok iyi bakılıyor şehitlerimizin ebedi mekanlarına. En kısa sürede bu tür bir düzenlemeyi Eyüpsultan Mezalığında da görmek dileğiyle...

Mehmet Akif Ersoy'un ve vatan uğruna kanını, canını feda etmiş tüm şehitlerimizin ruhları tekrar tekrar şad olsun. Amin.

3 yorum:

efecantekin dedi ki...

Edirnekap geçilmez, Karagümrük'e girilmez bilider, ayıktırayım. :) Allah kabul etsin.

Yağız Gönüler dedi ki...

Çocukluğum geçti Karagümrük'te. Çok kolay giriliyor.

***

Bu düzenlemeyi Mecidiyeköy'deki Abide-i Hürriyet mezarlığında da yapması gerek görevlilerin. Enver Paşa'nın ve çok sevilmemesine rağmen Talat Paşa'nın mezar taşlarında grafitiler, hatta topraklarının üzerinde bira şişeleri var. Gençliğimiz özkültüründen çok özsuyuyla ilgilendikçe bu böyle olacak.

Allah bu millete ilelebet zeval vermesin, akıllı bir nesille yaşatsın.

Yağız Gönüler dedi ki...

Unutmuşum, kendisinin dergahı olan Taceddin Dergahı'nın bahçesi de Muhsin Başkan'ın ebedi istirahatgahıdır.