24 Temmuz 2009

Karabağ'sın sen bizim canımız... ; 1-0

Bu yazı Karabağ'lıların sevincine ortak olmak için yazılıyor. Karabağ'lıların bugünkü güzel zaferi için yazılıyor. Azerbaycan'ın FK Karabağ kulübü, bundan 1 hafta önce Avrupa Ligi 2.ön eleme turunda Rosenborg ile eşlesmişti. Tabii ki turun favorisi Rosenborg'du. Ancak deplasmanda oynanan ilk maçtan 0-0'lık beraberlik ile ayrılmayı bilen FK Karabağ, ikinci maça ümitli çıkıyordu.

Bugün yapmam gereken quiz'ler olmasına rağmen konsantrasyon sorunu çektiğim sıralarda Karabağ-Rosenborg maçı başladı. İlk yarı 0-0 bitecek diye düşünürken, FK Karabağ 45+'larda attığı gol ile 1-0 öne geçti. Gol hakikaten mükemmeldi, pas ile kullanılan serbest vuruşta Reşat Sadıkov'un vurduğu şut öyle bir falso aldı ki, oy oy (tabii ben golü maç sonunda görebildim). Yalnız, bu skor tur için yeterli olsa da, çok riskli bir skordu. Rosenborg bir gol atsa, turu geçebilecek skoru elde edecekti. Devre arasında bir ümit AZ TV'de maç naklen yayınlanıyordur diyerek, televizyonun ayarları ile oynadım ve AZ TV'yi buldum. Evet, AZ TV maçı naklen yayınlıyordu.

İkinci yarıyı babamla birlikte oturup izledik. İkimizde çok heyecanlandık. Takımları orta sahayı geçince ayağa kalkacak kadar heyecanlanan bir topluluk vardı tribünlerde. 30bin kişilik stadda (Tevrik Bayramov Stadı) boş yer çok azdı. Kalabalığın oluşturduğu ahenk çok güzel gözüküyordu.

İkinci yarıda oyunun kontrolü iyice Rosenborg'a geçmişti. Azeri oyuncular resmen "Çanakkale geçilmez"'i sergiliyordu. Bir kontra atakta bir topları direkten döndü, tüm staddan ve bizim odadan ahhh sesleri yükseldi. Spiker desen herkesten heyecanlı, adam hiç susmadan tamamladı 90 dakikayı. Spikere yakın yerlerden "amannn amannn" sesleri yükseldi durdu Rosenborg atak yaptıkça.

60-70-80 derken, son dakikalara gelindi. Stres iyice arttı. O an FK Karabağ gol yese ben ve babam da kahrolacaktık. Neyse ki olmadı. FK Karabağ maçı 1-0 galip tamamladı ve turu atladı. 30bin kişinin sevinci, futbolcuların sahaya girişi kapladı ekranı. Çok güzel sevinç görüntüleri vardı stadda. FK Karabağ, artık 3.ön eleme turunda! Rakipleri Finlandiya'dan Honka.

Bu arada Salı günü Şampiyonlar Ligi 2.ön elemesinde Litvanya ekibi Ekranas'ı 4-2 yenerek tur atlayan FK Bakü'yü de unutmamak lazım. Onlar da 3.ön eleme turunda Levski Sofya ile eşleştiler. Kardeşlerimiz iki takım ile ilerliyor...Hepsine helal olsun...

Bu arada unutmadan şunu da yazayım; Bu 90 dakikanın en can alıcı cümlesini spiker maçın sonuna saklamış meğer. FK Karabağ, Rosenborg'u elediğı bugünün aslında hüzünlü bir anlamı varmış. Karabağ'ın işgalinin yıldönümüymüş maçın oynandığı gün. Her ne kadar nette arayıp bu tarih ile ilgili bir yazı bulamasam da, gerek Azeri spikerin ağzından, gerek bir Azeri gazetesinde maç ile ilgili yazıda böyle bir şey duydum/okudum.... Bu yüzden bu hüzünlü günün yıldönümünde böylesine güzel bir galibiyet alan Azeri futbolcuları bir kez daha kutlamak gerekiyor herhalde...

Not: Eger bu maç ile ilgili haberi Azeri haber sitesinden okumak istiyorsanız tıklayın .
Not 2: Maç esnasında öğrendiğim birkaç ayrıntıyı daha yazayım; Bu galibiyet FK Karabağ'ın Avrupa Kupaları'ndaki 2.galibiyetiymiş. İlk galibiyetlerinin çok büyük önemi varmış. İlk galibiyetleri 1999'da Maccabi Haifa'ya karşı deplasmandaymış ve o galibiyet bir Azeri takımının deplasmanda elde ettiği ilk galibiyetmiş. 10 yıl sonra bugün yine galip geldiler. Bu sefer de Rosenborg gibi bir takımı elediler. Hepsine helal olsun...

5 yorum:

aksilaz dedi ki...

Ya Karabaağ ya ölüm ...
Honkayada aynen böyle inşallah.

Beercholic dedi ki...

Honka'yı da geçer Karabağ..

C S A dedi ki...

Aslanim Karabag...

İlkin Enes dedi ki...

Merhaba! Sitene yeni üye oldum! Azerbaycan`dan yazıyorum. Gerçekten güzel yazı olmuş. Diğerleri gibi. Bu arada Honka`yı da 1-0 yendi aslan Karabağ!

Ömer dedi ki...

Cok tesekkurler Programist. Sizleri mutlu edebildiysem ne mutlu bana. Honka serefine de bir yazi yazdim :)