26 Aralık 2007

Buck Fush!

* Gecen sene yazdigim Windsor/Detroit yazisinda tunelden bahsetmistim. Ancak tam resmini cekmemistim, iste hali budur. Zamaninda yurumek icin yapilmis,su an arabalarin vizir vizir gectigi tunel. Iki ulkeyi birbirine bagliyor. Bir de kopru var. Ancak ilginc olan ikisinin de ozel sirketlerin olmasi. Ihaleyle satiliyor herhalde bu hak ve kopru ile tuneli ayri ayri sirketler isletiyor. Kopru ABD-Kanada arasindaki alisverisin %27'sine evsahipligi yapiyor. Tunelde trafik olunca akliniza "ulan sagim solum ve yukarisi suyla dolu. Bu tunele bir sey olsa esek cennetini boylariz direk" gibi bir sey geliyor. Ancak sonra "100 yilda bir sey olmamis,simdi mi olacak len" diyip kendinize geliyorsunuz.

* Daha cok ABD'ye giriste trafik oluyor nedense. Bu ABD'ye giris daha zor diye mi, yoksa ABD'ye gitmek isteyen daha cok diye mi bilmiyorum. Polisler genelde asik suratli. Neyse ki o gun guleryuzlu biri denk geldi bize.
* ABD'ye gecis yaptik,biraz ilerledik bu tabela dikkat cekti. Ustune sticker yapistirilmis "Buck Fush" yaziyor. ABD'ye gireli 2-3 dakika olmus alti ustu,tuhaf oldu...

* Windsor ve Detroit icin araba uretimi cok onemli. Windsor Kanada'nin otomotiv sektoru konusundaki "baskenti" olarak biliniyor mesela. Ford ve Chrysler'in cok buyuk emekleri var elbette bu sifatta. Sehirdeki bir cok kisi de bu iki firmanin fabrikalarinda calisiyor. Yukaridaki sticker bir cok arabada var. Hem Windsor'da hem Detroit'te. "Isten cikarilmadin mi ? O zaman yabanci arabaya devam et" yaziyor kisacasi. Sen,o,bu Ford ve Chrysler almazsa o fabrikalar is yapamaz hale gelir. Bugun issiz kalmazsan yarin issiz kalabilirsin mesajini veriyor alttan alttan. Sıkıyorsa bu iki marka disinda bir yerden araba al.
* Polis arabalari da fiyakaliymis. Amblem direk goze carpiyor. Genelde New York Polisine dair seyler gorurduk filmlerde. Detroit'in de ondan asagi kalir yani yokmus megerse...

devam edebilir. etmeyedebilir.

2 yorum:

Yağız Gönüler dedi ki...

yov yov olm ditroyitte çok rapçi varmış bizim istanbulun tarlabaşısı gibi çok sakat bir yermiş dogrumu yev yov he bratha?

Ömer dedi ki...

Aynen oyle,feci sakat yer. Rapci dolu,nufusun buyuk bolumu zenci.
Tirsiyor insan bir yerden sonra..